Interview Questions and Answers for 'Hcl technologie' | Search Java Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com
Share

Search Interview Questions


 3348 questions in repository.
 There are more than 200 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



HCL Technologies

HCL Technologies Limited is an Indian multinational IT services company, headquartered in Noida, Uttar Pradesh, India. It is a subsidiary of HCL Enterprise.

Link: https://www.hcltech.com/
   




Interview Questions and Answers for 'Hcl technologie' - 158 question(s) found - Order By Rating

next 40
 Q1. What are the best strategies to improve code readability ? General2019-07-13 15:26:43

 This question was recently asked at 'HCL Technologies,Infosys'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 2 Companies


 Q2. JWT internal working2019-07-10 10:29:08

 This question was recently asked at 'HCL Technologies'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q3. Difference between interface and inheritanceCore Java2019-05-03 07:56:56

 This question was recently asked at 'HCL Technologies'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q4. Can a constructor be declared static ? Why ?Core Java2019-01-30 16:39:27

Ans. No.

When we declare a method static, it means that "this belongs to class as whole and not particular instance". The whole purpose of constructor is to initialize a object and hence there is no sense having static constructor.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     constructor  static  static constructor     Asked in 1 Companies


 Q5. Can constructors be final ?Core Java2019-01-30 16:37:12

Ans. No. They are never inherited and therefore are not subject to hiding or overriding.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     constructor  final  final constructor     Asked in 1 Companies


 Q6. Describe AWS VPC and subnets.Amazon Web Services (AWS)2019-01-25 18:02:40

 This question was recently asked at 'HCL Technologies,Amazon,Cognizant (CTS)'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws vpc  aws subnets     Asked in 3 Companies


 Q7. Difference between List and ArrayList ?Core Java2019-01-17 20:28:50

Ans. List is an interface whereas ArrayList is an implementation of List.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     list  arraylist  list vs arraylist  difference between  collections     Asked in 2 Companies      basic


 Q8. What is the name of DNS service provided by AWS ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-16 14:41:02

Ans. Route 53

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     AWS DNS  aws Route 53     Asked in 4 Companies


 Q9. what is the difference between RC and webdriverWebDriver2019-01-10 13:24:30

 This question was recently asked at 'HCL Technologies'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q10. what are the different status of a defect in Jira ?Jira2019-01-10 13:24:00

Ans. Open, In Progress, Reopened, Closed, Resolved

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q11. what is the testcase techniqueTesting2019-01-10 13:23:35

 This question was recently asked at 'HCL Technologies'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q12. Explain different inheritance mapping strategies with JPA / Hibernate.Hibernate2019-01-04 10:13:43

 This question was recently asked at 'Cognizant (CTS),HCL Technologies,Accenture,Accenture India'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     hibernate mapping  hibernate associations     Asked in 4 Companies


 Q13. Implement a Stack with 2 threads in which one thread push data and another pop data.Data Structure2018-11-27 09:14:19

 This question was recently asked at 'HCL Technologies'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     stack     Asked in 1 Companies


 Q14. Explain Hibernate caching mechanismHibernate2018-11-14 12:53:50

Ans. Every fresh session having its own cache memory, Caching is a mechanism for storing the loaded objects into cache memory. The advantage of cache mechanism is, whenever again we want to load the same object from the database then instead of hitting the database once again, it loads from the local cache memory only, so that the no. of round trips between an application and a database server got decreased. It means caching mechanism increases the performance of the application.

In hibernate we have two levels of caching

First Level Cache [ or ] Session Cache
Second Level Cache [ or ] Session Factory Cache [ or ] JVM Level Cache

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 23 Companies


 Q15. Is it possible to configure more than one config file in struts ?Struts2018-10-13 09:48:57

Ans. Yes

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q16. Tell me about thread pool?Design2018-08-30 08:38:45

Ans. Java provides its own implementations of the thread pool pattern, through objects called executors. These can be used through executor interfaces or directly through thread pool implementations which does allow for finer-grained control. The java.util.concurrent package contains the following interfaces:

Executor : a simple interface for executing tasks.ExecutorService a more complex interface which contains additional methods for managing the tasks and the executor itself.

ScheduledExecutorService: extends ExecutorService with methods for scheduling the execution of a task.Alongside these interfaces, the package also provides the Executors helper class for obtaining executor instances, as well as implementations for these interfaces.

Generally, a Java thread pool is composed of:

The pool of worker threads, responsible for managing the threads.
A thread factory that is responsible for creating new threads.
A queue of tasks waiting to be executed.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     thread pool     Asked in 1 Companies


 Q17. What is TypeCasting ?Core Java2018-07-30 08:40:18

Ans. Assigning a value of one type to a variable of another type is known as Type Casting.

Example :

int x = 10;
byte y = (byte)x;

In Java, type casting is classified into two types, Widening Casting(Implicit) widening-type-conversion and Narrowing Casting (Explicitly done) narrowing-type-conversion.

Widening or Automatic type converion - Automatic Type casting take place when,the two types are compatible and the target type is larger than the source type

Example :

public class Test {
public static void main(String[] args) {
int i = 100;
long l = i; //no explicit type casting required
float f = l;//no explicit type casting required
System.out.println("Int value " i);
System.out.println("Long value " l);
System.out.println("Float value " f);
}
}

Narrowing or Explicit type conversion - When you are assigning a larger type value to a variable of smaller type, then you need to perform explicit type casting.

Example :

public class Test{
public static void main(String[] args) {
double d = 100.04;
long l = (long)d; //explicit type casting required
int i = (int)l;//explicit type casting required
System.out.println("Double value " d);
System.out.println("Long value " l);
System.out.println("Int value " i);
}
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     typecasting  type casting     Asked in 23 Companies


  Q18. Difference between Arrays and ArrayList ?Core Java2018-07-22 07:23:59

Ans. Both Arrays and ArrayLists are used to store elements. Elements can be either primitives or objects in case of Arrays, but only objects can be stored in Arraylist. Array is a fixed length data structure while arraylist is variable length collection class. Once created, you cannot change the size of the arrays, but arraylists can dynamically resize itself when needed.Another notable difference between Arrays and Arrayslist is that arary is part of core java programming and array list is part of collection classes

  Sample Code for arrays arraylist

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     array  arraylist  array vs arraylist     Asked in 7 Companies      basic        frequent


 Q19. What sets you apart from other developers ?

or

What are the distinguished qualities you have ?
General2018-07-19 21:15:01

Ans. https://blog.timesunion.com/careers/the-10-most-important-personality-traits-for-career-success/633/

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 32 Companies


 Q20. Explain OAuth.Authentication2018-07-16 09:41:42

Ans. OAuth is an open-standard authorization protocol or framework that describes how unrelated servers and services can safely allow authenticated access to their assets without actually sharing the initial, related, single logon credential. Like using Google or Facebook to login to something.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 17 Companies


  Q21. What are the types of authentication used in Web services ?Web Service2018-07-14 11:02:27

Ans. Encrypted User Name / Password
Encrypted Password within Cookie
Encrypted Tokens
IP
Client Certificates
Oauth

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     authentication  security  web service     Asked in 12 Companies      basic        frequent


 Q22. Have you worked on Linux Systems ?General2018-07-13 12:37:10

 This question was recently asked at 'HCL Technologies,Symantec'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 2 Companies


  Q23. Difference between == and === ?JavaScript2018-07-04 16:16:18

Ans. == compares values === is used in scripting languages for comparing two values as well as there data tpe. like in js,php.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     ==  ===  == vs ===     Asked in 13 Companies      basic        frequent


  Q24. Write code to sort an array.Algorithm2018-07-04 16:15:16

Ans. https://www.geeksforgeeks.org/arrays-sort-in-java-with-examples/

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     array  sorting     Asked in 16 Companies      basic        frequent


 Q25. What is the difference between TreeSet and TreeMap ?Core Java2018-06-27 09:56:39

Ans. TreeSet contains only values as elements whereas TreeMap contains Key value pairs.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     reeMap  TreeSet  Collections  sorted collection     Asked in 1 Companies        rare


 Q26. What is setter injection ?Spring2018-06-16 08:00:08

Ans. Setter Injection in Spring is a type of dependency injection in which the framework injects the dependent objects into the client using a setter method.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     setter injection   dependency injection     Asked in 2 Companies


 Q27. Sort a List of Objects using comparable and comparatorCore Java2018-06-06 08:26:12

 This question was recently asked at 'HCL Technologies'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q28. What methodology and technology stack do you use ?General2018-05-22 06:05:55

Ans. [Open Ended Answer]

Possible Answer - We are using Agile. We have daily standups, Bi weekly Backlog Grooming , Planning and Retrospective, We have a 2 week sprint and We use Jira for Scrum Management. We are using Java 8, Spring Boot, JSF , Apache Kafka , Soap as well as Rest Services.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 9 Companies


 Q29. What is garbage collection ?Core Java2018-05-13 07:44:17

Ans. The garbage collection is a facility wherein a program runs on the Java Virtual Machine which gets rid of objects, which are not being used by a Java application anymore. It is a form of automatic memory management and recollection.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 4 Companies


 Q30. Do you like your work in current project ?2018-05-11 07:40:05

 This question was recently asked at 'HCL Technologies'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q31. Why do you want to leave your current job ?General2018-05-11 07:39:41

Ans. The most effective and acceptable reasons for leaving your current job should be positive e.g. moving forward in your life or career

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 21 Companies


 Q32. What is your role in current project ?General2018-05-03 06:18:38

Ans. Possible Answer - Java Developer

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 5 Companies


  Q33. What is collection framework in Java ?Core Java2017-12-27 19:17:14

Ans. The Java collections framework (JCF) is a set of classes and interfaces that implement commonly reusable collection data structures. Although referred to as a framework, it works in a manner of a library. The JCF provides both interfaces that define various collections and classes that implement them.

  Sample Code for Map

  Sample Code for HashMap

  Sample Code for Treemap

  Sample Code for set

  Sample Code for hashset

  Sample Code for treeset

  Sample Code for list

  Sample Code for arraylist

  Sample Code for linkedlist

  Sample Code for queue

  Sample Code for priorityqueue

  Sample Code for concurrenthashmap

  Sample Code for vector

  Sample Code for stack

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     collections     Asked in 9 Companies      basic        frequent


 Q34. what is fail fast and Fail Safe in collections?Core Java2017-12-26 10:01:44

Ans. Iterators in java are used to iterate over the Collection objects.

Fail-Fast iterators immediately throw ConcurrentModificationException if there is any addition, removal or updation of any element.

Fail-Safe iterators don't throw any exception if a collection is structurally modified while iterating over it. This is because, they operate on the clone of the collection and not on the original collection.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     ail fast   fail saf     Asked in 8 Companies      intermediate


  Q35. Explain OOps concepts.Core Java2017-12-25 17:29:13

Ans. There are four main OOP concepts in Java. These are:

Abstraction. Abstraction means using simple things to represent complexity. We all know how to turn the TV on, but we don?t need to know how it works in order to enjoy it. In Java, abstraction means simple things like objects, classes, and variables represent more complex underlying code and data. This is important because it lets avoid repeating the same work multiple times.

Encapsulation. This is the practice of keeping fields within a class private, then providing access to them via public methods. It?s a protective barrier that keeps the data and code safe within the class itself. This way, we can re-use objects like code components or variables without allowing open access to the data system-wide.

Inheritance. This is a special feature of Object Oriented Programming in Java. It lets programmers create new classes that share some of the attributes of existing classes. This lets us build on previous work without reinventing the wheel.

Polymorphism. This Java OOP concept lets programmers use the same word to mean different things in different contexts. One form of polymorphism in Java is method overloading. That?s when different meanings are implied by the code itself. The other form is method overriding. That?s when the different meanings are implied by the values of the supplied variables. See more on this below.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     oops  oops concepts     Asked in 15 Companies      basic        frequent


 Q36. Difference between JVM, JRE and JDK ?Core Java2017-10-31 08:36:22

Ans. JDK(Java Development kit) = Development Kit comprising of JVM , library and development tools for developers

JRE (Java Run time Environment) - Comprise of JVM and set of libraries

JVM(Java Virtual Machine) = Interpreter which reads the .class file line by line.

When we install JDK, JRE also get installed so we can write,compile and excute our code. Used by developer. Without JDK we can only execute the program using JRE.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     jvm  jre  jdk  jvm vs jre vs jdk     Asked in 4 Companies


 Q37. What is abstraction ?2017-10-13 09:23:38

Ans. Abstraction is a process of hiding the implementation details and describing only the functionality to the user.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 20 Companies


 Q38. What is the difference between SDLC and Agile ?Process2017-08-28 19:37:08

Ans. Here are the differences between Agile and Waterfall Methodology:

The software development process is divided into different phases in the Waterfall model while Agile methodology segregates the project development lifecycle into sprints

Waterfall is a structured software development methodology, and often times can be quite rigid, whereas the Agile methodology is known for its flexibility

According to the Waterfall model, software development is to be completed as one single project, which is then divided into different phases, with each phase appearing only once during the SDLC. However, the Agile methodology can be considered as a collection of many different projects, which are nothing but the iterations of the different phases focusing on improving the overall software quality with feedback from users or the QA team

If you want to use the Waterfall model for software development, then you have to be clear with all the development requirements beforehand as there is no scope of changing the requirements once the project development starts. The Agile methodology, on the other hand, is quite flexible, and allows for changes to be made in the project development requirements even after the initial planning has been completed

All the project development phases such as designing, development, testing, etc. are completed once in the Waterfall model while as part of the Agile methodology, they follow an iterative development approach.

As a result, planning, development, prototyping and other software development phases can appear more than once during the entire SDLC One of the major differences between Agile and Waterfall development methodology is their individual approach towards quality and testing.

In the Waterfall model, the Testing phase comes after the Build phase, but, in the Agile methodology, testing is typically performed concurrently with programming or at least in the same iteration as programming

While Waterfall methodology is an internal process and does not require the participation of customers, the Agile software development approach focuses on customer satisfaction and thus, involves the participation of customers throughout the development phase

The Waterfall model can be regarded as a stringently sequential process, however, the Agile methodology is a highly collaborative software development process, thereby leading to better team input and faster problem solving

The Waterfall model is best suited for projects which have clearly defined requirements and in which change is not expected at all, while Agile development supports a process in which the requirements are expected to change and evolve. Thus, if you are planning to develop a software that would require frequent overhauls and has to keep up with the technology landscape and customer requirements, Agile is the best approach to follow

The Waterfall model exhibits a project mindset and lays its focus strictly on the completion of project development, while Agile introduces a product mindset that focuses on ensuring that the developed product satisfies its end customers, and changes itself as the requisites of customers change

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sdlc  agile  adlc vs agile     Asked in 3 Companies


 Q39. Which immutable classes have you worked with ? Can you name some immutable Collections ? How to make an immutable collection ?Core Java2017-08-28 17:11:22

Ans. string and wrapper class objects

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     immutability  immutable  immutability classes   immutable  immutability collections     Asked in 3 Companies


 Q40. Explain Generics in Java ?Core Java2017-08-01 12:00:02

Ans. Generics are a facility of generic programming that were added to the Java programming language in 2004 within J2SE5.0. They allow "a type or method to operate on objects of various types while providing compile-time type safety.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     generics     Asked in 7 Companies


next 40


Subscribe to Java News and Posts. Get latest updates and posts on Java from Buggybread.com
Enter your email address:
Delivered by FeedBurner



comments powered by Disqus
 

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked:
         

X Close this

HCL Technologies: HCL is a great company to begin ... Anonymous

HCL Technologies: This company is not bad for someone ... Jagriti